BB Cunningham!

Besök från USA.

Artist efter artist äntrade dörren till Rådoms byggdegård den där kalla vinter-eftermiddagen i December år 2010.

Mitt i allt ståhej för att få scenen i ordning dyker en smal äldre man i grovstickad tröja och skägg upp och börjar plocka i alla grejer. Ingen visste vem han var, han knallade mest runt tystlåten och i skymundan…

Kanske var han en roddare med gruppen, eller någon slags vaktmästare?

Den magiska kvällen flöt på och plötsligt går mannen upp på scenen och sätter sig vid pianot.
Man ser hur alla tittar förundrat upp mot scenen och man kan nästan gissa sig till vad de tänker. Vad blir detta nu då?

Han lade en fast blick på pianotangenterna och brast ut i sång…
– Riding along in my automobile…

Chuck Berrys ”No Particular place to go” och jag trodde hela taket skulle lyfta…
Alla bara jublade…

BB Cunningham var Jerry Lee Lewis musiker sedan länge, hade Mött Elvis och var infödd från Bluesens och Rock and Rollens Memphis i Tennessee.

Han blev kvällens snackis och ännu pratar man om hans uppträdande.

Hela vistelsen här hos mig var han mest för sig själv, åt för sig själv och pratade inte med så många men när showen var slut letade sig han och musikteknikern James Lott från Sun studio sig in på mitt Café där vi några stycken med dom satt halva natten, jammade och pratade. De delade med sig några otroliga historier från Memphis och det blev några timmar som jag aldrig någonsin kommer att glömma. Min bästa vän Linda tog upp kameran och förevigade några ögonblick från den natten.

Morgonen efter då de skulle fara vidare var BB lite sen upp…
Alla de andra hade redan varit in och ätit frukost och började ge sig av.

Varsågod att ta dig frukost BB allt står framme, sade jag.
Tyvärr så hinner jag inte vi måste ge oss av.

Jag tyckte synd om honom och förstod att de hade lång väg till nästa ställe så jag skyndade mig efter en stor mugg med svart kaffe och gjorde en smörgås att ta med.

Han nickade leende och tackade så mycket och skyndade i väg.

Att The Cadillac Band med artister skulle återvända 1 år senare trodde jag aldrig men så blev det. BB Cunningham var med denna gång också vilket var en stor glädje att få se honom igen…

Denna gång när han mötte mig tog han tag i min hand och drog i väg med mig mot hans försäljningsbord som han laddat upp med och där rycker han fram en T-shirt.

Trodde jag skulle falla baklänges när jag såg bilden på T-shirten. Bilden som Linda tog från mitt Café är över hela T-shirten… Waow det är helt otroligt… Jag kramade honom hårt.

Tänk vad lite vänlighet och omtanke kan göra med en annan människa.

BB som privatperson var mer än bara en musiker. Han var även pappa och jobbade som säkerhetsvakt i Memphis. Han berättade att Memphis blivit en mycket tuff stad och att våra småbyar här i Sverige var som Memphis varit, en gång i tiden.

Han hade funderat på att flytta från Memphis men att det inte var lika lätt att göra förändringar på ålderns höst.

När nyheten kom att BB Cunningham hade blivit skjuten gjorde det oss alla mycket illa…
Att en människa som på så kort tid äntrat ens liv, skänkt så mycket glädje och varit så älskad av människor skulle bli borta på ett sådant vis är förödande.

Jag glömmer aldrig BB Cunningham och jag är så glad att jag har hans son som vän. BB var en tänkare och en vänlig människa, det syntes så väl.
Jag har träffat några få människor genom livet som verkligen inte är av denna värld, som överraskat mig och som jag för alltid bär med mig, BB Cunningham var en av dem.

When a Dream is calling you ther´s just one thing that you can do…

Follow That Dream!
Anna Pia