Elvis Lives, Army Style

Inom krigsmakten.

Elvis Presley har alltid varit en positiv förebild, för och inom den amerikanska militären, delvis för att han gjorde lumpen i Tyskland mellan 1958-1960.

Det sägs att Elvis Presley känns lika amerikansk som landets egen flagga, Stars and Stripes. Han kallas för The King och har sedan genombrottet varit nationalsymbol och ”The American Dream” personifierad.

Elvis gjorde militärtjänsten med bravur i början av sin karriär. Han ryckte in i lumpen då han var som allra störst under 1950-talet. När han kom hem gjorde han även en film som var en musikalisk och lättsam berättelse om vad han gjort de två senaste åren. Filmen heter G.I. Blues och dess soundtrack släpptes på en lika framgångsrik LP-skiva.

Ett av många exempel på Elvis popularitet i U.S. Army är att kompaniet Bravo i första bataljonenen vid 101:a luftfarts-regementet, har en bild av Elvis på sina uniformer. På tygmärket står även kompaniets motto som är, Elvis Lives!

 

För The King var militärtjänstgöringen en viktig och annorlunda tid i livet och många av lumparkompisarna blev senare anställda hos honom, Joe Esposito och Charley Hodge är två av flera exempel.

Att Elvis Presley ryckte in i lumpen var utan tvekan en av de största nyheterna på löpsedlarna år 1958 och två år framåt.

Källa: elvisforever.se/Text: Göran Blomdin