Fakta om Elvis – Del 4

Kungens Graceland.

Förutom Vita Huset är Graceland det mest kända privata hemmet i USA. Elvis köpte fastigheten i Mars år 1957 då han behövde mera plats…

Tidigare bodde han i ett hus på ”Audubon Drive” som blivit för litet till honom och alla hans dygnet-runt-fans, med respekt även för grannarna. Fastigheten Graceland byggdes år 1939 och döptes efter ”Grace Toof” en äldre släkting till byggherren.

Huset hade arton rum, ett garage för fyra bilar och en gård med uppvuxna träd samt planteringar. Ägorna var från början dimensionerade för boskapsuppfödning.

Elvis Presley betalade 100 000 dollar för huset på 900 kvadratmeter och med tillhörande mark på 11,5 tunnland. Han inredde en sovrumssvit helt i svart, med vita skinnmöbler och en vit lurvig matta. I vardagsrummet tapetserade han med gulddekorerade tapeter och vita gardiner av manchester-sammet.

Han satte också upp spotlights i guld och blått för att det skulle se ut som om huset glödde i mörkret, på kvällar och nätter.

På sex månader hade han gjort av med 500 000 dollar på att renovera. Elvis slutade aldrig att förnya Graceland. I 20 år byggde han nya rum, rev uthus, ändrade, rensade bort och renoverade hela fastigheten. Bland annat byggdes en stenmur/Fieldstonemur, swimmingpool, racketbollplan och ett inomhus-vattenfall till det berömda Djungel-rummet.

Det sägs att Elvis såg ett reklaminslag på TV för möbelaffären Donalds i Memphis. Han blev inspirerad och åkte dit för att handla. På bara en halvtimme lär han ha plockat ut hela rummet och köpt rubbet för direkt-leverans samma dag.

Där fanns 2,5 meter höga tronstolar, handsnidade i furu, polerade cypressbord med vågformade kanter, lampor i pälsimitation som liknade Tiki-gudar, soffor med djurhuvuden som armstöd, kuddar av kaninskinn och en spegel inramad med påfågel-fjädrar. Huset är byggt av kalksten och entrèn utmärks av fyra ”Temple Of The Winds-kolonner” samt två stora lejonstatyer.
Den klassiska järngrinden som han lät sätta upp år 1957 ändrades aldrig.

Grinden var dekorerad med noter och siluetten av en rockande gitarrist, Elvis första vapensköld.

Under de senare åren i Elvis liv blev Graceland hela hans värld, den enda plats förutom scenen där han kände sig trygg och hemma. De två sista LP-skivorna spelades in i Djungel-rummet då han inte ville inte ville åka till RCA:s inspelnings-studio.

Elvis bodde på Graceland mellan åren 1957-1977, och begravdes utanför huset i en minneslund tillsammans med sina släktingar.

Den 7:e Juni år 1982 öppnades hemmet för allmänheten, årligen kommer över en halv miljon turister från hela USA och resten av världen.

Graceland fick officiell status som Nationellt Historiskt Minnesmärke i USA, den 27:e Mars år 2006.

Källa: elvisforever.se/Text: Marie Nilsson