Fakta om Elvis – Del 5

Kungens militärtjänst.

Den 24:e Mars år 1958 började Elvis sin militärtjänst, det blev första gången han levde åtskild från föräldrarna under längre tid.

Mamma Gladys tog separationen hårdare än Elvis. Grundutbildningen gick bra, han hade varit duktig i ROTC (frivilliga befälsutbildningen) i skolan. Han lydde order som alla andra soldater och gjorde vad han kunde för att känna sig hemmastadd.

Elvis träffade en discjockey som ordnade med extrarum i sitt hus så Elvis kunde koppla av när han var ledig. Men trots det bröt han ofta samman och grät av hemlängtan och för att familjen höll på att splittras. Det var det som var den verkliga skräcken under åren i armén, inte hårklippningen, disciplinen eller avbrottet i karriären.

Gladys hälsa försämrades, hon bekymrade sig över Elvis och den 14:e Augusti år 1958 så avled hon av gulsot och svagt hjärta, endast 46 år gammal.

Elvis hade permission och sov på Graceland när Vernon ringde för att tala om vad som hänt. Elvis bröt samman och på begravningen ropade han ”Det är för dig jag levt mitt liv.”, när han fick syn på urnan jämrade han sig och sade ”Allt jag haft är borta.”.

Efter begravningen tillbringade han nio dagar inlåst i sitt sovrum på Graceland.

Den 22:a September samma år åkte Elvis till Tyskland med sin pappa och farmor. Han försökte leva normalt liv i ett hus i Bad Nauheim, där han även tillbringade all ledig tid. Elvis Presley mådde inte bra under tiden i Västtyskland.För det mesta gjorde han sin plikt och stannade hemma, ingen soldat har varit mer trogen sitt land.

Källa: elvisforever.se/Text: Marie Nilsson