Fakta om Elvis – Del 6

Hans utseende.

I början av karriären blev frisyren en del av Elvis varumärke, det tjocka håret på hjässan med ankstjärt i nacken och långa skarpa polisonger…

Elvis Presley var 183 cm lång med breda axlar och långa ben, han var inte direkt muskulös men välväxt och atletisk. Han var oförskämt snygg och profilen lika utsökt som hos Michelangelos berömda staty, David. Elvis likhet med den världsberömda skulpturen är både omskriven och väldokumenterad.

Hans läppar är fylliga och det sneda leendet personifierar vår klassiska bild av en, ung amerikansk rebell. I skjortfickan bar Elvis en kam, på samma ställe där försäljare brukar förvara reservoarpennan. Han drog regelbundna svep med stål-kammen genom det mörka och briljantinindränkta hårsvallet. Frisyren var hans helt egna och den chockerade vuxenvärlden i 1950-talets USA.

I början av karriären blev frisyren en del av Elvis varumärke, det tjocka håret på hjässan med ankstjärt i nacken och långa skarpa polisonger. De djupt liggande ögonen med tungt hängande ögonlock och sängkammarblick fångade genast intresse hos flickorna. Elvis hade långa ögonfransar och persiko-hy som ibland liknades med vackra kvinnors. Det sades att han fått, det bästa från två världar…

Elvis färgade sitt blonda hår svart, så de intensivt blå ögonen framhävdes vid fotografering och kontrasterna blev skarpare på vita duken. Under åren 1955 och 1956 färgade han håret svartare och svartare, till sist blev det blåsvart och bläckfärgat som stålmannens hår i serietidningarna.


Det var några saker i utseendet som besvärade honom, Elvis gillade inte sina ben och ville helst inte visa dem i filmernas strandscener.

Han tyckte även att halsen var för lång och därför beställde han skjortor och scenkläder med extra hög krage, detta blev med tiden också en del av hans image.

Däremot var han mycket nöjd med sin profil och lät gärna fotografera ansiktet från sidan.

I många böcker beskrivs Kungens vackra händer med små handflator och långa fingrar som gick bra att spela instrument med. Han speciabeställde även skinnhandskar skräddarsydda efter sina händer, Driving gloves.

Dessa använde han när han körde sina sportbilar på 60-talet. Ett par av dessa sällsynta rariteter finns i Sverige…

Hemma hos Elvis fanns speglar på väggarna där han studerade sina rörelser och även träningspassen i Karate filmades, allt för att utveckla ScenShowerna!

Källa: elvisforever.se/Text: Marie Nilsson