The King of Autographs

Elvis namnteckning.

En Elvis-autograf med äkthetsintyg värderas högt, men samlare måste vara noga med äkthetsintyg av flera anledningar.

Elvis Presleys namnteckning toppar även listan över de mest förfalskade autograferna, i gott sällskap med bland andra The Beatles, John F. Kennedy, Michael Jackson och Neil Armstrong. I både Elvis och The Beatles fall så räknar experterna med att över hälften av namnteckningarna som cirkulerar på marknaden är falska.

Efter Elvis bortgång år 1977 har åtskilliga ”skickliga” förfalskare varit framme för att tjäna pengar, precis som i konstvärlden. The King är den offentliga person som skrivit flest autografer under sitt liv, förfalskats mest, men trots detta behåller förstaplatsen som mest efterfrågad år efter år enligt undersökningar och värderingar.

En anledning till de många förfalskningarna är också att Elvis fick flest brev från fans och utan ont uppsåt skrev många gånger sekreterare och assistenter inte bara svar till fansen med hälsningar från Elvis Presley utan de undertecknade breven med hans namn också. Många fans blev glada åt svar från Graceland, breven spardes och har senare hittats på vindar och i dödsbon där efterlevande förutsatt att autografen skrivits av Elvis själv.

Även om man hittar autografer av Elvis i en bortgången släktings samlingar så skall man alltid försöka få autografens äkthet undersökt. Även om den ligger bland hundratals privata fotografier från Elvis-konserter som man vet att ägaren varit på.

Man kan gå via tidningen ”Autograph Magazine” som ofta kan avgöra direkt om namnteckningen är skriven av någon annan. I vissa fall kan de även se vem av Kungens sekreterare som skrivit svaret och undertacknat ”kungligt”.

Från EPE:s sida fanns inga tankar på annat än att göra fansen glada så deras Elvis-signarurer gjordes i all hast och kan lätt skiljas från de äkta.

Källa: elvismatters.com