BB Cunningham TODAY

Mestadels Opublicerade Uppgifter.

BB Cunningham JR  är och har alltid varit bassist i Jerry Lee Lewis band, The Killer Band som nyligen avslutade sin förmodligen sista Europaturnè i Oktober 2008. BB berättar om sin relation till Elvis Presley.Elvis frågade min pappa Först!
Vill Du bli Min Manager?

Min far var sångare och väletablerad som artist i Memphis under både 40- och 50-talen. Pappa var god vän med Sam Philips från Sun Studio som en dag kom och knackade på dörren hemma hos oss. Sam Philips hade inte meddelat att han skulle komma så det blev en liten överraskning den eftermiddagen.

Sam Phillips var inte ensam utan i sällskap med en ung kille som presenterade sig som Elvis Presley och berättade att han var 19 år och hade varit ute och spelat runtom i sydstaterna en tid.

Pappa och Elvis skakade hand och de tre gick in i vardagsrummet och satte sig ner för att samtala.

Jag var bara 13 år så jag sade ingenting utan bara lyssnade, jag hade då aldrig träffat eller hört talas om Elvis Presley. Sam Philips berättade för min far hur bra Elvis var och att han trodde att Elvis kunde bli en stor stjärna även utanför hemtrakterna runt om och i Memphis.

Det var mest Sam och min far som talade, Elvis sade inte så mycket, men var mycket artig och såg verkligen upp till min far som var äldre, mer rutinerad och vid den tiden ”auktoriteten”.
Det tog en stund innan Sam Philips och Elvis berättade sitt ärende.

Elvis Presley frågade spänt och lite nervöst min pappa, vill Du bli Min Manager?
Det blev tyst i rummet…

Min far lade pannan i djupa veck och tänkte efter ordentligt, Sam Philips uppmuntrade honom att ta jobbet, Elvis likaså. Pappa kunde inte bestämma sig där och då utan bad att få fundera på saken i lugn och ro för att sedan återkomma med ett besked. Elvis och Sam satt kvar och pratade en stund till och tackade sedan för gästfriheten och begav sig hemåt.

– Många år har gått sedan den eftermiddagen i Memphis men jag minns episoden som om det vore igår och tänker ofta på den. Pappa funderade både länge och väl innan han bestämde sig att fokusera på sin egen sångkarriär helt och hållet och tackade därför ett artigt Nej till erbjudandet.

Det beslutet ångrade han sedan många gånger. Själv har jag tänkt mycket på hur det hade kunnat bli med pappa som Elvis manager, Jag tror att det hade blivit bättre än vad det senare blev då Överste Tom Parker kom in i bilden och skrev kontrakt med Elvis Presley.

Det enda jag kan konstatera och som Jag Vet, Min far var Elvis förstahandsval och den som blev erbjuden jobbet först!

Mitt första jobb var som bilvårdare!
Arbetsgivare Elvis Presley.

Elvis blev lite besviken när min far tackade nej och han hade ingen manager vid den tiden utan hans gitarrist Scotty Moore fick inneha rollen ytterligare en tid. Men pappa och Elvis blev mycket goda vänner och började umgås privat. Jag minns särskilt på Söndagarna då min familj och Elvis familj gick i samma kyrka. När Elvis såg vår bil komma gick han alltid fram och öppnade dörren åt oss samt gick tillsammans med oss in i kyrkan.

Jag ville ha ett extrajobb vid sidan av skolan och fick det av familjen Presley med Elvis i spetsen. Jag blev hans Första ”bilvårdare” med uppgift att tvätta familjens bil som Elvis hade köpt. På den tiden var det ingen Cadillac utan en trehjulig ”Messersmith” som vårdades ömt och till saken hör också att de allra flesta i området där Elvis bodde inte hade råd med någon bil alls.

Jag började hålla till hemma hos Presleys även vid sidan av jobbet med biltvättningen. I början så pratade jag mest med Elvis föräldrar Vernon och Gladys men träffade Elvis rätt ofta. Han var en Väldigt bra arbetsgivare och en fantastiskt fin och snäll människa.

Jag var ju bara 13 år då vi träffades första gången men när jag blev några år äldre blev Elvis och jag kompisar. Vi hängde i och runt SUN Studion tillsammans och spelade även tillsammans i lokalerna på SUN Records, även om ingen av de jamsessionerna spelades in eller dokumenterades. Vi hade fantastiskt roligt och trevligt tillsammans då vi repade och musikintresset var ju gemensamt.

Mina Två arbetsgivare i Samma Studio…
Elvis Presley & Jerry Lee Lewis!

Min vän Jerry Lee Lewis samlade ett band och jag blev medlem i det fortfarande aktiva ”The Killer Band”. En rolig episod var när Elvis Presley, Jerry Lee Lewis, Johnny Cash och Carl Perkins av en händelse träffades i SUN studion. De jammade tillsammans ovetandes om att sessionen spelades in av Sam Philips.

– Jag var inte med den gången men Jerry talade mycket om det i efterhand. Alla legenderna hade haft väldigt trevligt tillsammans och det blev mycket publicitet för de då unga artisterna under rubriken ”The One Million Dollar Quartet”.

Ett numera välkänt fotografi togs även av gruppen. Där sitter Elvis vid pianot och de andra står bredvid. Jerry Lee Lewis blev Inte glad åt den bilden, han var ju pianisten i sällskapet. Den saken beklagade han sig över inför oss i bandet många gånger, men idag är det för honom ”gammalt och glömt”.

– Jag skulle bli förvånad om folk i allmänhet vet att Elvis var en så enastående bra pianist eftersom han är känd som sångare…

BB Cunningham i studion och på turnè 2008!
Jag spelar mycket Elvis numera.

Under hela 2008 är jag väldigt aktiv både i skivstudion och på turnè i USA, Europa och Sverige. jag turnèrar ofta med det svenska bandet ”The Cadillac Band” och vi jobbar även med en CD-skiva Och en DVD som räknas bli klara någon gång under nästa år.

Vi tackar BB Cunningham för en lika trevlig som intressant intervju.

Källa: elvisforever.se/Text: Göran Blomdin