Henrik Åberg ON STAGE

Elvis Forever Show.

Det var Onsdagen den 19:e Augusti klockan 13.00 och jag skulle intervjua Artisten och Musikern Henrik Åberg via telefon, tiden var bokad sedan en vecka tillbaka. Det här skulle bli både spännande och intressant!

Henrik slog igenom 1995 med en förstaplats i TV-programmet ”Sikta Mot Stjärnorna” där han sjöng Elvis-låten ”Blue Hawaii” inför en jublande publik. Henrik var då endast 19 år men det blev starten på en proffesionell karriär som sångare och artist på heltid.

Redan året efter var han med i Svenska musikfestivalen 1996, sedan satte det fart ordentligt.

Mycket har skrivits i tidningar om Henrik Åbergs musikaliska gärningar genom åren och han har även medverkat en hel del i både radio och TV. Mycket, men Inte Allt står att läsa i uppslagsverket Wikipedia på internet…

Jag inledde intervjuen med att hälsa från de två gemensamma vännerna Jerry Lee Carlsson från ”The Legends” och Göran ”Mr. Show” Gabrielsson från Sveriges Radio som vi kan höra i P1:s program ”God Morgon Världen” varje söndag (i inslaget PublicService).

Henrik bad mig hälsa tillbaka och berättade samtidigt att både han och Göran Gabrielsson varit bokade på en privat fest i Norrköping helgen innan. Allt hade varit mycket trevligt och även en illusionist hade medverkat, kul sammanträffande.

Jag frågade Henrik när han upptäckte Elvis Presly, ”Redan som barn, minns inte riktigt, han har liksom alltid funnits där” sade Åberg.

Men Henrik Åberg började sjunga Elvis-låtar redan i de tidiga tonåren och som vi alla vet bar det Riklig frukt och i de sena tonåren (19 år) blev han rikskänd genom TV…

Musikintresset har han haft sedan han var en liten grabb och som tolvåring stod Henrik på en scen för första gången inför Stor levande publik i, Cafè Kramfors. Det var Henriks ”första gigg” men den gången visade han en av sina många andra talanger som artist, Henrik Åberg spelade dragspel.

Från pianodragspelet steget inte långt till piano, vilket idag är hans huvudinstrument vid sidan av sången. Henrik behärskar även trummor, elbas och gitarr, det gäller att ha bredd när man jobbar som artist.

Vi Elvisfans vill ju helst se Henrik Åberg på en stor scen med ett stort band i ryggen precis som vi fick göra under hösten 2008 och nu ser fram emot att göra igen med början den 7:e November då Konserthusturnèn ”Elvis Forever” drar igång!

Mycket har han hunnit med Sveriges Egen Elvistolkare. Sommaren 1996 drog Henrik ut på en stor sommarturnè tillsammans med ett eget band, reportuaren var bred och blandad men 15 Elvistolkningar fanns på låtlistan. Henrik minns speciellt en spelning i Ockelbo den sommaren med en publik på över 50 000 personer…

Under åren har han gjort över 1000 shower/konserter och en del perioder har det blivit c:a 30 hotellnätter per månad. Men Henrik har aldrig behövt flytta från sin hemstad Härnösand där han växt upp, trivs och har egen studio.

I Härnösand fick han även sin utbildning på stadens musikgymnasium med piano och sång på schemat. Åberg representerade ju även Sverige i Sikta Mot Stjärnornas Europafinal i Amsterdam där han sjöng låten, Love Me Tender.

Hemma i Sverige har han spelat och jobbat tillsammans med de flesta ur Svenska artisteliteliten, bla Carola, Tommy Körberg, Lill-Babs, Tommy Nilsson, E-type, Lasse Berhagen och Lasse Holm för att bara nämna några. Henrik Åberg är även bekant med våra svenska pionjärer från 50- och 60-talet som Little Gerhard, Rock Ragge, Burken med Rockfolket och många fler.

För några år sedan gjorde Henrik Åberg en Gospel-turnè med sin gode vän Kjell Samuelsson från Bröderna Samuelsson. Där medverkade även en amerikansk gospelstjärna vid namn Jesse Dixon, berättar Henrik.

”Jesse sjöng sitt eget material och jag sjöng Elvis-gospel.” säger Henrik och tillägger att det var en kyrkoturnè. Han sjunger ofta och gärna i kyrkor eftersom gospelmusiken ligger honom extra varmt om hjärtat. Men musiksmaken är bred, Blues och Country kommer också högt på listan liksom Rock & Roll så klart.

Jag ber Henrik dra sig till minnes något ”lite extra” roligt event. Henrik Åberg tänker efter ett tag eftersom det finns Så mycket att välja mellan. Efter ett tag lyfter han fram ett stort företagsevent i ett fullsatt Globen…

Biltillverkaren ”Volkswagen” var arrangören och de skulle lansera den nya bilmodellen, Beetle i Sverige. Det hela inleddes med en tillbakablick på folkvagnens historia. Under föredraget visades en modell av ”Bubblan” från varje årtionde för att slutligen presentera den nya versionen.

Till visningen av 50-talets folkvagn framträdde Henrik Åberg tillsammans med storband och kör av högsta klass. Ljud och ljusefekterna var maffiga liksom scendekoren och hela presentationen, berättar Henrik. Flera andra av våra väletablerade artister fanns också på plats, bla Sveriges Egen Carola och E-type, tillägger han med stor entusiasm.

Henrik berättar även om en Elviskryssning 1997 med Birka Princess som var väldigt speciell. Det var i början av Åbergs karriär, Henrik och hela hans band blev bokade till eventet som dessutom var öppet för allmänheten. Artist och musikeruppbådet var enastående, många Elvisfans i publiken samt en exklusiv Elvisutställning gjorde kvällen extra minnesvärd.


En av Elvis Presleys vänner fanns också med i form av Shaun Nielsen som sjöng ”O Sole Mio” tillsammans med The King på sista skivan ”Elvis In Consert” från 1977.

Shaun presenterades den gången av Elvis varpå han sjöng den italienska originalversionen av sången följd av Elvis själv som tog över mikrofonen och framförde ”It`s Now Or Never” inför den jublande publiken.

På året 20 år senare fick Henrik Åberg göra samma sak tillsammans med Shaun Nielsen på Birka Princess som kryssade över Ålands hav. Det kändes Verkligen mäktigt och ärofullt berättar Henrik, med en nostalgisk ton i rösten.

Ja, tiden den går men Elvismusiken består, så även Henrik Åbergs passion och glöd att tolka Kungens låtskatt.

I Oktober börjar repetitionerna inför den stora Sverige-turnèn som väntar under hösten och samma dag jag intervjuade Henrik så släpptes showen på DVD. Inspelningen gjordes på ett fullsatt Cirkus i Stockholm som en avslutning på den härliga turnèn hösten 2008.

Henrik Åberg, Jack Baymoore och Alla de andra som medverkar i den exklusiva Showen ser nu Verkligen fram emot att återses för att repa och ge sig ut på sin musikaliska resa genom Hela Sverige igen och hylla sin och publikens idol, Elvis Presley – The Artist Of The Century!

Från den Officiella Fancluben Elvis Forever önskar vi dem ett Stort lycka till och rekomenderar showen det allra varmaste.

Ett Stort Tack till Elvistolkaren Henrik Åberg för en Både trevlig och intressant intervju, vi ses i ElvisVimlet under hösten!

Källa: elvisforever.se/Text: Göran Blomdin