Jack Baymoore TODAY

På turnè.


Under Oktober börjar repetitionerna till den Stora SverigeTurnèn med namnet ”ELVIS FOREVER – A Tribute To The King”. Med början den 7:e November drar Showen över Hela vårt avlånga land…

Är detta början på en årlig tradition?
Hoppas det!!

Förra månaden intervjuade vi Henrik Åberg och nu är det dags för Jack Baymoore att berätta om sin relation till Elvis-musiken och dela med sig av tankarna inför årets turnè…

Jack Baymoore (alias Kent Vikmo) upptäckte Elvis redan som 4-åring i pappans stora skivsamling. Elvis Presley var den första artisten han fångades av och passionen för Kungens musik har växt under hela barn- och ungdomstiden.

”HAN har varit min Största inspirationskälla hela tiden!!!”

Jack Baymoore


Idag är Jack både etablerad och rutinerad som artist med många kritikerrosade skivsläpp och turnèer runt om i världen. Han slog igenom internationellt redan 1996 tillsammans med gruppen ”The Bandits” men sången och musiken har alltid varit en viktig del av Baymoores liv.

Jack debuterade 1990 på en byggdegård i hemstaden Uddevalla med sitt första band, Blackout. Flera andra band fanns på plats, spelningen gick bra och gav mersmak. Sedan dess har Baymoore stått på scenen över 1000 gånger både i Sverige och utomlands och även gjort många timmar i skivstudion.

På reportuaren hittar vi mycket eget material och idag räknas Jack Baymoore som Sveriges mest framgångsrike Rockabilly-artist. Han beskrivs som både nyskapande och

stilbildande av rescensenter världen över, några exempel följer nedan…

”The greasiest raunchiest nastiest Southern vocals this side of Mack Stevens…high class and frantic breathless performance…a superb act with few equals, a MUST SEE band!”

Ron Weiser/Rockabilly Hall Of Fame

”Knocked everybody down with his stylish stage act, which has even improved since I saw him in Paris. This was a GREAT show.”

Continental Restyling/England-Frankrike

”One of the hottest bands around…has all the hallmarks of Sun Studio circa 1956.”

Shaun Mather/Rockabilly Hall Of Fame

”Absolutely infectious…a true roots winner…these extraordinary musicians truly love the music they so skillfully and emotionally create…urgent, vital and essential on a superior level…”

Tony Mattiaccio/New York City Educational Radio

“Powerful exciting vocal, classic Baymoore fare, superb!”

Ronny Weiser/Las Vegas

Med så övertygande recensioner förstår vi att Jack Baymoore hittat rätt stil och sound i sin musik som är starkt inspirerad av de stora pionjärerna.

Han älskar hela 50-tals kulturen med musiken i centrum och en stor portion amerikanska bilar och motorcycklar därtill…


”Jag har bl.a. en likadan pickup som Elvis körde för Crown Electric Company i Memphis 1954, allstå en 1948 Ford pickup. I garaget står också en 1940 Mercury Custom, en 1940 Harley-Davidson 1300 Cc och en 1928 Ford roadster hot rod,

Elvis körde ju en 1932 Ford roadster hot rod i filmen Loving You.”, berättar Baymoore.

Jack började sjunga Elvis-låtar vid 23 års ålder och tolkar även Johnny Cash i bandet, Tennessee Drifters. Bandet är omnämnda i boken ”Hello Sweden, I`m Johnny Cash” skriven av Börje Lundberg och Lasse Lindfors. De spelade bl.a. på Hard Rock Cafe i Stockholm på galapremiären av Cash-filmen ”Walk the Line”. Hela eventet bevakades av TV4 Och nyligen vann Jack Baymoore Guld i Country-SM 2009 i klassen, Rockabilly. Det gäller att ha Bredd som artist…

På tal om bredd måste nämnas att Jack även medverkat som skådespelare i Lars von Triers film, DOGVILLE.

Jack Baymoore hade rollen som chaufför åt gangsterbossen som gestaltades av James Caan och körde Cadillac från 1933 i en av actionscenerna.

I filmen medverkade även Nicole Kidman och Hollywood-ikonen Lauren Bacall som var gift med Humphrey Bogart då det begav sig.

”Det var en väldigt speciell upplevelse som jag aldrig glömmer. Att vara med i en så stjärnspäckad film kändes otroligt stort. I en av pauserna satt jag och grillade hamburgare tillsammans med Lauren Bacall och hon är ju Verkligen en levande legend från Hollywoods glansdagar.”, säger Jack Baymoore.

Mycket har skrivits i tidningar och böcker om Sveriges Egen Rockabilly-Stjärna som genom åren medverkat både i radio och TV. Mycket, men Inte Allt står att läsa i uppslagsverket Wikipedia på internet.

– Jag fortsatte intervjuen med att hälsa från de två gemensamma vännerna Mikael och Maja från Elvisbutiken.se. Jack Baymoore bad mig hälsa tillbaka och berättade samtidigt att han medverkat i en Stor ElvisShow på Valand i Göteborg där Elvisbutiken stått arrangör.

”Showen hette, Elvis – Back To The Roots, premiären var i Köpenhamn våren 2006 och därefter spelade vi på Valand. Paul Ansell & Number Nine från England hette bandet som var förstärkta av de tre Elvismusikerna, *Reggie Young, *Bob Moore och *Jerry Carrigan.”, berättar Jack Baymoore entusiastiskt.

*Reggie Young är en av världens främsta gitarrister och var den som höll i gitarren vid studioinspelningen av Suspisious Minds, 1969.

*Bob Moore spelade ståbas åt Elvis och är mest meriterad i världen på sitt instrument.

*Jerry Carrigan kallas ofta ”The Drummer In Demand” och har spelat i studio med både Elvis Presley Och The Beatles…

Jack Baymoore har delat scen och turnèrat med många levande legender som Little Richard, DJ Fontana, James Burton, Glenn D Hardin, John Wilkinson, Billy Swahn, Billy Lee Reily, Jack Clement och Robert Gordon för att bara nämna några. Bland våra svenska artister kan nämnas Peter Jezewski, Rock Ragge, The Boppers, Nordman, Jessica Andersson och Sven-Ingvars.

En av många exklusiva ElvisShower är ”Elvis Christmas Special” där Jack Baymoore höll i micken och Elvis egen pianist Glen D Hardin satt vid pianot. Showen spelades bl a i Jacks hemstad Uddevalla där han fortfarande bor.

Ytterligare en intressant show där Jack Baymoore medverkade den 28:e Mars 2009 är ”The Million Dollar Quartet Concert” som gick av stapeln i Randers/Danmark. Konferencier var Jack Clement som jobbade åt Sam Phillips i Sun-studion och faktiskt var mannen som upptäckte självaste Jerry Lee Lewis då hans chef var på en resa till Florida.

Det inte lätt att sätta fingret på några specifika höjdpunkter i Jack Baymoores karriär eftersom han varit med om Så mycket, spelat med Så många Stora namn och levande legender i hela världen. Redan i Oktober 2009 bär det av till Las Vegas på en av de årliga USA-turnèerna, en stad som de flesta av oss bara drömmer om att semestra i…

– Vilken period av Elvis musik gillar du bäst?
”Jag gillar väl allt som Elvis gjort men om jag måste specificera mig så säger jag det han producerade på 50-talet och fram till året 1963. Där håller jag även till själv musikaliskt i mina Elvis-tolkningar, lyssnar mest på den musiken och hämtar min inspiration där” säger Jack.

Vid sidan av sången spelar han även akustisk gitarr men ser sig själv som i första hand sångare. Jack Baymoore & The Bandits medverkar regelbundet på världens största Rock&Roll-events, som Viva Las Vegas, och The Hemsby Rock&Roll Weekender i England, och har spelat i Hollywood, Long Beach, San Diego, San Francisco mm mm.

Sommaren 2002 framträdde de på den största Rock&Roll-festival som någonsin ägt rum, i Green Bay, Wisconsin med tusentals människor i publiken.

– Denna månad börjar repetitionerna inför den stora Sverige-turnèn Med Elvis Forever som väntar under hösten, showen finns även att köpa på DVD genom Ginza och Cdon m.fl. Inspelningen gjordes på ett fullsatt Cirkus i Stockholm som en avslutning på den härliga turnèn hösten 2008.

Jack och Alla de andra som medverkar i den exklusiva Showen ser nu Verkligen fram emot att återses för att repa och ge sig ut på sin musikaliska resa genom Hela Sverige igen och hylla sin och publikens idol, Elvis Presley – The Artist Of The Century!

Från den Officiella Fancluben Elvis Forever önskar vi dem ett Stort lycka till och rekomenderar showen det allra varmaste.

Ett Stort Tack till Elvistolkaren Jack Baymoore för en Både trevlig och intressant intervju, vi ses i ElvisVimlet under hösten!

Källa: elvisforever/Text: Göran Blomdin