Back to The Roots 2005

TRE Originalmusiker!

Fredagen den 29:e April 2005 var det klart till drabbning på välkända restaurang Valand i Göteborg med Elvis-låtar från alla tre sekel som, The King was in The Building!

Från USA kom de tre originalmusikerna Bob Moore, Reggie Young och trummisen Jerry Carrigan, för att säkerställa en kraftfull leverans av Elvis-musik.
De tre var kvällens dragplåster och gästartister i Paul Ansells band ”The Number Nine” från Storbritannien. Paul och hans band är välkända både i och utanför Elvis-världen som ett av världens främsta Rock & Roll-band med många Elvis-shower på meritlistan.
Elvisbutiken med Mikael Andersson i spetsen stod som arrangör. Detta var inte Mikaels första men däremot största konsert-händelse där hela ansvaret vilade på honom. Det var mycket att stå i, men vilken Härlig känsla!
Kvällens huvudattraktioner bjöd på allt och lite till. Massor av ljuv Elvis-musik från 50-talets rock & Roll-era, via 60-talets lite lugnare låtar till en bombastisk Grand Finale i bästa 70-tals anda.
En hemlig gäst var också annonserad och det var ingen mindre än Sveriges egen rockabilly-stjärna Jack Baymoore som satte den där extra pricken över i…

Ryggraden i kvällens show var naturligtvis bandet, så är det alltid. Med tanke på att de skulle gästas av tre originalmusiker i absolut världsklass som spelat med både Elvis Presley, The Beatles och de flesta av våra mest legendariska artister i hela 1900-talets musik-historia så var kraven skyhöga.

Paul Ansell & The Number Nine kommer från England och räknas som ett av världens främsta Rock & Roll Band. Gruppen började spela tillsammans år 1993 och har sedan turnèrat över hela Europa och inte minst i USA. Bandet har givit ut en mängd album som är inspelade med det mycket speciella soundet som kom till under 1950-talet, vilket även är gruppens tydliga signum.
Sångaren och bandledaren Paul Ansell har även tillsammans med Scotty Moore, Mark Knophler, Eric Clapton, Ron Wood och David Gilmour mfl gjort en imponerande hyllnings-film till Elvis Presley. Materialet är inspelat i de legendariska studiorna på Abbey Road och filmen finns att köpa på DVD:n med namnet ”A Tribute To The King, Elvis Presley”.

Aftonen började med mingel i den fullsatta lokalen och stämningen var på topp liksom förväntningarna. Där fanns en välfylld Elvis-shop med allt man kan önska sig gällande utbud och sotiment. Arrangören Mikael Andersson hade laddat säljbordet med hela arsenalen från Elvisbutiken och stod även själv bakom disken delar av kvällen. Showen inleddes lite mjukt och fint med några låtar av Paul Ansell och hans band. Publiken hälsades välkomna till den smakfullt Elvis-pyntade lokalen i hjärtat av Göteborg.

Först ut på scenen av Elvis-musikerna var Bob Moore som fick en högtidlig presentation varpå han spelade ett Mycket imponerande solo på sin ståbas. Hela publiken jublade och aploderade, man förvånades även över hur det går att göra ett så fantastiskt solo på en ståbas! Men nu snackar vi världsklass och då går tydligen det mesta…

Bob Moore (bilden) är bassist i absolut världsklass! Han har haft nöjet och äran att spela bas till inte mindre än 17 000 studioinspelningar, en bedrift han är ensam om i hela musik-världen! Förutom att han spelat med Elvis Presley så har han jobbat ihop med de flera legendariska artister som Frank Sinatra, Sammy Davis JR, Roy Orbison och Bob Dylan för att bara nämna några. Bob Moore var med i studion och spelade bas på Elvis-låtarna Viva Las Vegas, Follow That Dream, Frankie & Johnny samt Can`t Help Falling In Love. En tung session på meritlistan är även studioinspelningen av ”Bridge Over Troubled Water” med Simon & Garfunkel…

Efter den första entrèn var det dags för den andra, Jerry Carrigan stod på tur. Jerry är en mycket färgstark och karismatisk person och med sin djupa basröst tackade han för aploderna som dundrade på redan när han presenterades. Därefter gjorde han ett långt nästan overkligt bra trumsolo där flera melodislingor ingick mellan virvlarna, basdunket och resten av ”miniföreställningen”. Vi som satt i publiken fick gåshud och man kände verkligen att nu var det den absoluta eliten som stod framför oss, det kändes internationellt mitt i Sverige!

Jerry Carrigan räknas som en av USA:s bästa trumslagare genom tiderna. Han spelade tillsammans med Elvis Presley från 1970 och tre år framåt. Han har varit en framgångsrik studio-musiker och spelat med en lång rad kända artister. Jerry startade sin musik-karriär under mitten av 1960-talet. Det visade sig senare att han spelat en viktig roll i hela den amerikanska populärmusikens historia. Detta på grund av hans enorma arbete som rythm-musiker till alla de stora stjärnorna. Jerry Carrigan blev känd för att ha utvecklat det speciella sound som musikstaden Nashville står för. De första åren han jobbade i staden var han med på mer än 90 procent av musiken som kom ut från RCA…

Den 4:e Juni 1970 fick Carrigan provspela på trummor för Kungen själv, Elvis Presley. Det hela skedde i RCA:s Studio B i Nashville där Elvis ofta jobbade. Bakom mixerbordet stod Felton Jarvis. Jerry Carrigan var med på tre låtar som senare blev soundtracket till konsertfilmen, Elvis – That`s The Way It Is. Låtarna blev även med på tre av Kungens pågående LP-produktioner nämligen Elvis Country, Love Letters From Elvis och sist men inte minst, Elvis Now. Till och från spelade Jerry med Elvis fram till 1973 i olika studio-sammanhang. Under genrepet på eftermiddagen lyckades vi få en intervju med Jerry Carrigan.

Slutligen blev det dags för kvällens Elvis-gitarrist att äntra scenen, givetvis blev även han kungligt presenterad varpå han bjöd på ett gitarrsolo i världsklass.

Reggie Young är en av världens bästa gitarrister men hans namn säger kanske inte så mycket till så många? Instrumentalmusiker blir sällan så kända som låtarna de medverkat i och är en del av. Reggie Young är mannen som spelade gitarr vid Elvis inspelning av låten Suspicious Minds, gitarr-introt är en odödlig klassiker. Vid samma studiosession spelades även låten ”In The Ghetto” in med Reggie Young på gitarren. Allt detta skedde i American Sound Studio, utanför Memphis år 1969. Han startade sin karriär i början av 50-talet och blev 1956 fast anställd som gitarrist i radioprogrammet, Louisiana Hayride.

År 1973 återupptog Reggie samarbetet med Elvis och medverkade på skivan ”Elvis – Raised On Rock” som producerades i den legendariska, Studio Stax i Memphis. Några andra kända artister som Reggie Young spelat med är Joe Cocker, Bob Dylan, Johnny Cash, Tom Jones, Jerry Lee Lewis, BB King, Dean Martin, Roy Orbison, Dolly Parton, Carl Perkins, Shania Twain och många, många fler. Under 1980-talet var han även fast gitarrist i Johnny Cash band, och nu var han här i Göteborg tillsammans med oss!

När hela artistuppbådet var på plats på scenen fick vi verkligen uppleva en show långt utöver det vanliga. I pausen snackades det Bara om showen och om Elvis Presley, många av konsertbesökarna hade rest långt för att få uppleva detta. I publiken fanns människor från hela Sverige och resten av skandinavien. I den stora baren fanns bland mycket annat dagen till ära en speciell ”Elvis-öl”. Arrangören hade för stämningens skull låtit märka om några backar pilsner med etiketter som såg ut som postern för showen.

I pausen visades även rariteter på scenen, Elvis skjorta från 1969 och Elvis körkort från 1961. Andra akten av konserten var lika suverän som den första. Avslutning var som vanligt autografskrivning samt mingel med artisterna. Det var ju inte vilka som helst som var på besök i Sveriges 2:a stad.

Det hade varit en lång och lyckad kväll på restaurang Valand och ännu ett stycke minnesvärd Elvis-historia hade skrivits i Sverige och Göteborg…