John Wilkinson i Uddevalla 2004

Originalmusiker i Sverige.

Det var Lördagen den 18:e Januari 2004 och Mattssons herrgård i Uddevalla skulle få besök av ingen mindre än Elvis legendariske kompgitarrist, John Wilkinson.

Elvis-fantasten Mikael Andersson med vänner begav sig från Göteborg för att höra vad John Wilkinson hade att berätta om sina nio år som gitarrist åt Elvis Presley – The King Of Rock & Roll. John var en av stöttepelarna i Kungens eget, The TCB Band från TV-Comebacken 1968 till Elvis bortgång 1977. TCB står för,Taking Care Of Business.

Eldsjälen Björn Axelsson från Uddevalla stod som arrangör för detta mäktiga fan-möte. För endast 250 svenska riksdaler fick publiken njuta av vår svenske rockabilly-stjärna Jack Baymoore i väntan på att ”The Very Special Guest” från USA skulle äntra scenen Stämningen var härlig och förväntan låg i luften.

John Wilkinson berättade om tiden tillsammans med Elvis och senare på kvällen gavs det tillfälle för frågestund, fotografering samt singering av bilder och skivor. I priset ingick även en lättare buffè samt en promotion-CD som var speciellt framtagen för gitarrlegendens besök i Skandinavien.

Wilkinsons Europa-besök hade börjat i Elvislandet Belgien med Danmark som nästa stopp. I grannlandet träffade han Björn Axelsson från Sverige som tagit tillfället i akt och bjudit John Wilkinson till sin hemstad Uddevalla, vilket också blev av utan problem.

Många av besökarna i Uddevalla hade nog väntat sig att få höra John Wilkinson spela gitarr under kvällen, men så blev det inte. År 1989 drabbades nämligen John av en kraftig stroke som nära höll på att kosta honom livet. Efter alla de tråkiga omständigheterna tog sig John Wilkinson igenom krisen och började återvända till livet igen.

Men sviterna efter stroken gjorde honom helt förlamad i vänster arm och därför oförmögen att kunna spela gitarr för resten av sitt liv. Om och om igen hade han ställt sig samma frågor…

”Vad skall jag göra nu? Vad för något annat Kan jag göra? Jag som inte har gjort något annat än att spela gitarr! Och nu kan jag inte ens ta ett ackord! Vad skall jag leva av nu?”

Med dessa tankar i huvudet bestämde sig John Wilkinson trots allt att stanna kvar i musikbranschen. Tillsammans med Jacques Delessert producerade han en hyllnings-show till Elvis där även JD Sumner & The Stamps, The Jordanaires, Sean Nielsen och George Klein medverkade.

Premiären för John Wilkinson att åter igen äntra scenen tillsammans med sina vänner blev i den tyska staden Kaiserslauten.

Wilkinson imponerade Stort på sina fans precis som han gjort så många gånger förr med gitarren i hand, men denna gång med sången som uttrycksform!
Att sjunga var egentligen inget nytt för John även om det var länge sedan han stått vid sångmicken. Före sin tid med The TCB Band jobbade han nämligen som just sångare åt skivbolaget RCA. Efter premiären i Barbarossa Halle skrev en belgisk tidning bland många andra lovord ”He came, he saw and he conquered”.

Recensionen publicerades den 6:e April 1992, två dagar efter konserten och säger Allt om Wilkinsons Comeback på scenen. John Wilkinson blev hela showens stjärna!
År 1999 satte John återigen sin fot i Europa med två triumferande shower på Cultural Center i Getouwn, Mol i Belgien. Tillsammans med Beligiens egen countrystjärna Barbara Dex framförde Wilkinson låtarna Party, Don`t Cry Daddy, It`s Now Or Never, American Triology, Early Morning Rain, I`ll Never Fall In Love Again, Johnny B. Good. Under den bejublade konserten sjöng John även låten “The First Time I Ever Saw Your Face” I duet med Barbara Dex.

Vid sidan av sången började även John Wilkinson att hålla föredrag där han berättade om sin tid med Elvis Presley och har också roasts av kritiker och publik för sin förmåga att tala och berätta sina självupplevda historier med värme och stor inlevelse.

Det var även i rollen som föredragshållare som John Wilkinson förtrollade publiken i Uddevalla den 18:e Januari 2004. Våra vänner från Göteborg som var på plats berättar om en oförglömlig och intressant kväll där de även fick möjlighet att skaka hand, ställa frågor och siste men inte minst bli fotograferade bredvid Elvis egen kompgitarrist John Wilkinson.

När kvällen började lida mot sitt slut var det en Mycket nöjd skara Göteborgare som åkte vägen hem från herrgården i Uddevalla. De hade upplevt något stort som de aldrig skulle glömma!

Källa: elvisforever.se/Text: Göran Blomdin